Koulutukset 2024

Tarjoan tällä hetkellä FINLAV-koulutusjärjestelmän mukaisia LT1 lumiturvallisuuskursseja Pyhä-Luoston kansallispuistossa, Iso-Syötteellä sekä yhteistyössä Adventure Partnersin kanssa Pallaksella.

Oletko kiinnostunut räätälöidystä kurssista esimerkiksi omalle laskuporukalle? Järjestän kursseja myös tilauksesta koko Pohjois-Suomen alueella. Tilauskursseja talvelle 2024 voi tiedustella suoraan sähköpostilla: tujuimmo@gmail.com

Talven 2023-2024 aikana löydät minut kouluttamassa myös Pyhätunturin
Free'kend -tapahtumissa ja vapaalaskuworkshopeissa.

TALVEN 2024 LUMITURVALLISUUSKURSSIT:


Pyhä-Luosto FINLAV LT 1 Hinta 330€ / hlö. (Seuraavat kurssit Pyhä-Luostolla talvella 2025.)

Pyhä-Luoston kansallispuisto on tunnettu loistavista vapaalaskumahdollisuuksista ja upeista maisemista. Kurssin aikana keskitytään opettelemaan lumiturvallisuustaitoja, liikkuen Pyhätunturin hiihtokeskuksen lähituntureilla. Katso kurssin tarkempi sisältö ja ilmoittautumisohjeet alta.


Iso-Syöte  FINLAV LT 1  Hinta 330€ / hlö. (Seuraava kurssi talvella 2025.)

Iso-Syötteen alue tarjoaa hyvät mahdollisuudet ja monipuolisen oppimisympäristön lumiturvallisuustaitojen perusteiden oppimiseen. Syötteen kurssin toteutuksessa on huomioitu erityisesti myös talvivaeltajat ja tunturihiihtäjät. Voit hyvin osallistua kurssille vapaalasku- tai splitboardvälineiden lisäksi myös lumikengillä tai tunturihiiihtosuksilla. Katso kurssin tarkempi sisältö ja ilmoittautumisohjeet alta.ILMOITTAUTUMINEN

Voit ilmoittautua sähköpostilla: tujuimmo(a)gmail.com. Kerro ilmoittautuessasi itsestäsi:

1. Nimi ja yhteystiedot

2. Mille kurssille osallistut?

3. Lyhyesti oma lasku- ja harrastustausta lumiturvallisuuden näkökulmasta (kuvaus omista taidoista, kokemus hoidettujen rinnealueiden ulkopuolella, käydyt kurssit ja koulutukset jne.).

4. Omistatko omat lumiturvallisuusvälineet (piippari, lapio, sondi)? Tarvitsetko välineet vuokralle?

Saat ilmoittautumisen jälkeen tarkemmat ohjeet sekä kurssin aikataulun sähköpostitse.


FINLAV Lumiturvallisuus 1 (LT1)

Lumiturvallisuus 1 -kurssi antaa perustiedot lumivyöryistä ja lumivyöryvaarasta. FINLAV Lumiturvallisuus 1 on Suomen Lumivyörykoulutus -järjestelmän mukainen koulutus ja se on suunnattu vapaalaskijoiden lisäksi kaikille talvisaikaan tuntureilla ja vuorilla liikkuville. Lisää tietoa FINLAV koulutusjärjestelmästä löydät täältä: https://www.ski.fi/lumivyory/


Kurssilla opitaan tunnistamaan lumivyörymaasto, harjoitellaan turvallista reitinsuunnittelua ja -valintaa, saadaan työkaluja päätöksentekoon ja tietoa inhmillisten tekijöiden vaikutuksesta päätöksiin sekä harjoitellaan miten toimia pelastustilanteessa.


KURSSIN SISÄLTÖ
- Lumivyöryjen perusteet
- Turvallisuusajattelu, inhimilliset tekijät
- Päätöksenteko vyörykorttia apuna käyttäen
- Sää- ja vyöryennusteiden tulkinta
- Reittisuunnittelun perusteet kartalla ja maastossa
- Kartta, GPS tai kännykkä paikantamisen apuna
- Vyörypelastusvälineiden käyttö ja kaveripelastaminen

KURSSILLA TARVITTAVAT TIEDOT JA TAIDOT
Osaat laskea hallitusti ja varmasti hoidettujen rinteiden ulkopuolella vaihtelevissa lumiolosuhteissa (TAI Iso-Syötteen kurssilla: osaat liikkua hallitusti ja varmasti mäkisessä maastossa ja syvässä / vaihtelevassa lumessa tunturihiihtosuksilla tai lumikengillä). Suosittelen myös hankkimaan vapaalaskun ja hoidettujen rinteiden ulkopuolella liikkumisen kattavan vakuutuksen ennen kurssia.

TARVITTAVAT VÄLINEET
- Vapaalaskusukset vaellussiteellä + nousukarvat TAI Splitboard + nousukarvat TAI Lumilauta sekä lumikengät. (Iso-Syötteen kursilla pärjäät myös tunturihiihtosuksilla tai lumikengillä).
- Sauvat
- Kypärä
- Piippari, lapio, sondi*
- Reppu 30-40L
- Laskettelulasit
- Juomapullo tai termospullo
- Säätilaan sopiva vaatetus (tuulta / vettä pitävä ulkovaatetus, pipo ja kauluri/putkihuivi, välikerros esim. fleece, aluskerrasto, laskusukat)
- lämmin taukotakki ja varahanskat

* Oma lumiturvallisuussetti on suositeltavaa hankkia ennen kurssia. Setti (piippari, lapio ja sondi) on myös mahdollista vuokrata järjestäjältä hintaan 40€ / kurssi.

HINTA

Kurssin hinta on 330 euroa (sis. alv). Hinta sisältää koulutuksen, vyörykortin, sekä kurssitodistuksen.  Kurssille mahtuu enintään kahdeksan (8) osallistujaa. Osallistujat otetaan kurssille ilmoittautumisjärjestyksessä.

FINLAV Lumiturvallisuusluento (2h)

Sisältö:

• Lumiturvallisuusajattelu ja inhimilliset tekijät
• Lumivyöryjen syntymekaniikka, lumivyörymaasto ja lumipeite
• Olosuhteet - sään vaikutus lumiturvallisuuteen
• Riskienhallintamenetelmät, lumivyöryennusteiden tulkinta, reitinvalinta
• Vyörypelastusvälineet; sondi, lapio, piippari
• Kaveripelastaminen ja vyörypelastusvälineiden käyttö

Hinta

Luennon hinta on 248€ / luento (sis. alv). Luennolle voi osallistua max. 20 osallistujaa. Kysy tarjousta isommalle ryhmälle suoraan sähköpostilla.

HUOM! Luennon tilaaja vastaa luentotilan järjestelyistä ja kuluista.

FINLAV Työpaja - Johdanto lumiturvallisuuteen (4-5h)

FINLAV Työpaja on tarkoitettu vapaalaskijoille, retkeilijöille sekä kaikille takamaastoissa liikkuville ja lumiturvallisuudesta kiinnostuneille. Työpaja sopii esimerkiksi ensimmäiseksi lumiturvallisuuskurssiksi tai tietojen ja taitojen kertaukseen lumiturvallisuuskurssin jo käyneille. FINLAV työpajaan mahtuu max. 16 osallistujaa. Työpajan totetumiseksi osallistujia täytyy olla vähintään neljä (4).

Osio 1:  Lumiturvallisuusluento luentona tai webinaarina (n. 2-2,5 h)
• Lumiturvallisuusajattelu ja inhimilliset tekijät
• Lumipeite, lumivyöryjen syntymekaniikka & lumivyörymaasto
• Olosuhteet ja sää
• Vaarat & riskit, riskien hallinta, lumivyöryennusteet ja niiden tulkinta, reitinvalinta
• Vyörypelastusvälineet; sondi, lapio, piippari + vyoryreppu & muut turvallisuusvälineet
• Kaveripelastaminen
• Kokemuksia, kysymyksiä & keskustelua

Osio 2: Harjoitukset ulkona maastossa (n. 2-2,5h)

• Sondin, piipparin ja lapion käytön harjoittelua käytännössä

Lisätietoa kursseista ja peruutusehdot


Osallistujat otetaan kurssille ilmoittautumisjärjestyksessä. Kurssi toteutetaan, mikäli kurssille tulee vähintään neljä (4) osallistujaa. FINLAV LT1 -kurssille mahtuu maksimissaan kahdeksan (8) osallistujaa, FINLAV -työpajaan maksimissaan kuusitoista (16) osallistujaa.

Varmistat paikkasi kurssilla maksamalla kurssimaksun, jonka saat sähköpostiisi ilmoittautumisen jälkeen. Jos kurssi peruutetaan järjestäjän toimesta, palautetaan kurssimaksu kokonaisuudessaan.

MUUTA

Osallistujille lähetettävässä ennakkoinfossa käydään läpi tarkemmin kurssille liittyviä asioita. Jos sinulla on kurssiin liittyviä muita kysymyksiä, ota yhteyttä kouluttajaan.


Peruutusehdot


21 vrk ennen tapahtumaa peruutettu osallistuminen: palautetaan 100 % osallistumismaksu. Maksun palauttamisesta pidätetään 20 euron käsittelymaksu.

14 vrk ennen tapahtumaa peruutettu osallistuminen: palautetaan 50 % osallistumismaksusta.

Mikäli peruutus tehdään alle 14 vrk ennen tapahtumaa, osallistumismaksua ei palauteta.